Història

La història d'aquest tren comença el 1903 amb la promulgació de la llei que autoritzava la Compagnie du Midi a construir una línia de ferrocarril de Vilafranca de Conflent fins a Montlluís. Els primers treballs van començar el Foto del fons de Jean Tosti: Tren en l'estació de Montlluís - La Cabanasse1903-04. El seu nom oficial és "Ligne de Villefranche - Vernet les Bains à Latour-de-Carol", i a vegades amb el sobrenom de Línia de la Cerdanya.

La financiació estava garantida pel Consell General de l'època de l'ordre de 5000 francs per kilòmetre. L'obertura d'aquest tram va produir-se en 1910. El treballs van continuar i el 28 de juny de 1911 va arribar a la Guingueta d'Ix (Bourg Madame).

La guerra mundial va ralentitzar molt els treballs, i l'últim tram des de La Guingueta d'Ix a Latour de Carol va ser definitivament oberta el 1927.

Aquesta línia ferroviaria va tenir una gran importància fins els anys 60. A partir de llavors, el desenvolupament del trànsit per carretera, i sobre tot la millora de la carretera nacional RN116 (paral·lela al tren) va amenaçar directament la línia que va estar a punt de tancar.

Durant els anys 70-80 la línia encara estava amenaçada de tancament per no ser rentable, però ha estat salvada per la pròpia empresa, els funcionaris locals i els viatgers. Finalment el tren groc va resultar poc a poc rentable com a tren turístic que va tornar-se definitiva el 2004. Aquest any van arribar uns nous automotors amb grans finestres. En l'actualitat el tren transporta unes 400.000 persones/any.


Dividirem l'història del tren groc en diferents parts:

Tren a vapor de Prada a Oleta

L'avantprojecte del tren de via estreta va ser una lluita per portar el tren de via ampla fins Oleta per aprofitar els recursos de les mines.

Via estreta i tracció elèctrica

La veritable construcció de la línia, inicialment des de Vilafranca de Conflent fins La Guingueta d'Ix.

L'accident de Paillat

Un mal presagi, abans de començar l'explotació, i durant les proves es queda sense control i accidenta un comboi amb els enginyers a bord.

Tram entre La Guingueta d'Ix i Latour de Carol

Ja en conversacions per unir la Cerdanya amb vàries línies de tren, el tren groc arriba primer a la cita.

Arribada dels trens de via ampla a Latour

Arriben les línies d'ample internacional i ample ibéric a Latour de Carol. Es crea un dels 4 passos fronterers que tindrien els ferrocarrils al Pirineu.


 

Català

Temps a Bourg-Madame

Temps a Mont-Louis

Temps a Oleta