Planès

fotos: 
Català

Història

En 1359, en el fogatge (cens de l'època per focs o llars) es precisa que "Planes del Monestir de Ripoll" poseeix 5 focs o cases amb xemeneia, que ve a ser com unes 30 persones. En aquell amy es te com una pertinyená del Monstir de Santa Maria de Ripoll.

En 1790 la comuna de Planès es va integrar en el cantó de Oleta. Però va ser ràpidament segregada al 1793 per formar el nou canton de Mont Louis al que pertany fins els nostres dies.

Geografia

Planès es una petita comuna francesa situada en el Capcir (Alt Conflent), molt a prop de la Cerdanya. Té llindar amb les comunes de Sautó pel nord, Eyna ple sud, San Pere dels Forcats per l'oest i Sautó per l'est.

Te una altura mitjana de 1550 metres sobre el nivell del mar. La màxima és de 2804 i la mínima de 1218 metres sobre el nivell del mar. La població ronda els 50 habitants durant tot l'any.

El poble esta dividit en 4Esglèsia de Planès aldees, Planès de Dalt, Planès de Baix, Cascarols i el lloc dit "El Castell" (a la foto de la esquerra), que permet saber que el poble estava protegit per un castell del qual queden pocs vestigis. Aquest castell segur que va ésser construït pels monjos per tal de protegir els seus interessos a la zona de l'alt Conflent.

Com a monuments més cèlebres té la esglèsia de Nôtre Dame de la Merci (Mare de Déu de la Mercè) i el Pont Gisclard.

La esglèsia és única en el seu gènere. És rodona i té adossades 3 capelles a forma de triangle, representa la trinitat en el mateix cor de la seva arquitectura. Està dedicada a Notre Dame de la Merci, i reputada per guarir la febra i la esterilitat, com la protecció de les recolectes. Data del segle XI, però apareix mencionada per primera vegada a textes de l'any 1442. Va ésser reformada al segle XIX i posada al gust de l'època i va ésser clasificada com a monument històric francès l'any 1840.

La estació de Planès

Actualment és un baixador amb parada facultativa. Això vol dir que els viatgers que hagin de baixar a qualsevol dels baixadors d'aquest tipus han de dir al revisor (contrôleur) la seva destinació perquè el tren pari. Si no pot avisar al revisor s'ha d'apujar en el primer vagó i fer-ho a dins del tren.. En cas d'estar a l'andana s'ha de fer visible perquè el tren el vegi i pari.


Ubicació:


Enllaços d'interès:

Les Pyrénées Catalanes: Planès

Orri de Planès

Viquipèdia: Planès

Temps a Bourg-Madame

Temps a Mont-Louis

Temps a Oleta