Ur - Les Escaldes

fotos: 
Català


Història

Escudo de Ur

Els primers vestigis del poble d'Ur apareixen a l'Edat Mèdia, encara que es pensa que va haver ocupació de terrenys del que ara és el terme municipal en Edats anteriors, ja que a Enveig, el poble del costat té evidències d'ocupació prehistòrica.

Ja a l'Edat Mèdia es fa al·lusió en la consagració de la catedral de la Seu d'urgell l'any 819 de la parròquia de Sant Martí d'Ur. En l'any 965, en el testament de Sunifredo II de Cerdaña es menciona un llegat que es refereix a Ur.

Iglesia de Sant Martí d'UrD'aquesta època és la major part de l'edific actual, encara que la nau i el campanar van ser reformats considerablement el segle XVIII, amb l'afegitó de naus latrals i una porta meridional. Destaca principalment la capçalera amb tres absids en forma de trébol, típica dels primers temples romànics, decorats exteriorment amb bandes d'estil llombard. En el cas de Sant Martí, l'àbsid central té arcuacions cegues, mentre que en les absidioles laterals, les arcuacions tenen tres arcs.

Inicialment era possessió de la colegiata de Santa Maria de Serrabona (en el plà terrenal, ja que en l'espiritual depenia de la catedral d'Urgell), però és necessari arribar al segle XIII per tenir la proba que la senyoria va pertanyer a la Casa d'Enveig, podent baronia que la posseira fins el segle XVI. Ur era inicialment un feude d'Enveig, que va ser sots-arrendat a un faudatari anomenat Berenguer de Soler.

Aquest tenia una filla que va casar amb el fill del baró Raymon-Guillaume, i degut a aquest casament el feudatari tornava entre les mans de la seva filla, i posteriorment hereva del castell d'Ur. D'aquesta manera el castell passará directament sota la tutela de la família Enveig.

El poble no es va separar d'questa tutela fins el 1555, anys del casament de l'última hereva d'Enveig amb Francesc de Castell-Arnau. En aquell any va passar a mans de la família Còdol, que la va retindre fins la Revolució Francesa.

Geografia

La localitat i comuna francesa d'Ur es troba en el departament dels Pirineus Orientals a França, dins de la planura de la Cerdanya. Està situat a una altitud de 1206 m i compte amb 310 habitants, que reben el gentilici de urois en francés i urencs en català.

Ubicada en la vall del riu Reür, en l'Alta Cerdanya, encara que té límit amb la Baixa Cerdanya (Puigcerdà i Llívia).

La zona nort del terme es més muntanyosa. Els rius Brangolí i Angostrina s'uneixen en el poble d'Ur per conformar el Reur, afluent del Segre.


Estació d'Ur - Les Escaldes

L'estació d'Ur està ubicada a la línia de via mètrica del tren groc o línia de Cerdanya, a una altura de 1.187 metres sobre el nivell del mar i en el punt kilomètric 58,711 de la línia, entre les estacions de Béna-Fanès i La Guingueta d'Ix.

Es un baixador del RER considerat com a punt de parada no vigilat (PANG) d'entrada lliure.

Està servit pels trens  TER Languedoc-Roussillon (Train Jaune) que efectuen el seu trajecte entre les estacions de Vilafranca de Conflent i Latour de Carol.

Coordenades geogràfiques:

logo terra 42º 27' 27" Nord, 1º 56' 26" Est


Ubicació:

Ver mapa més gran


 

Temps a Bourg-Madame

Temps a Mont-Louis

Temps a Oleta