Bolquera-Eina

fotos: 
Català

Història

Sembla ser que el nom Bolquera (Bolquère) prové de l'expressió "no rocós", ja que sufixe "Ker" significa "rocós".

Cronològicament s'ha trobat una construcció que data de l'edat del ferro (500 a 200 aC), posteriorment es té constància que els romans es van introduir a la regió a partir del 121 aC., desprès van ser els visigots que la van recuperar l'any 408. Els àrabs la van invadir el 735 i en Carlomagno va recuperar el territori l'any 811. Comença el període Franc i l'aparició del poble de Bolquera.

Por primera vegada amb la forma "Bolcharia" en un document datat el 885. Aquest lloc tenia un castell que pertanyia al Compte de Foix i que ell mateix va construir. A partir del segle XV el poble va passar a ésser controlat per la família Mercader-Porcell, originària de Puigcerdà. El 1666 la van cedir a la comunitat religiosa del seu poble i va romandre d'aquesta manera fins a la Revolució.

L'esglèsia del poble sembla ésser romànica i està dedicada a Santa eulàlia. Es va agrandir al segle XVIII i posteriorment al segle XIX. Va ser construida sobre la torre de l'antic castell. Conté diversos retables, però destaca la Verge a la seva "Cadireta".

Com es pot entreveure, el català ha prés força de nou a l'alta Cerdanya. Honorant la veritat, en tot el territori occità no s'ha perdut la llegua que s'ha mantingut al marge del francès amb multitud de poetes, un dels més cèlebres va ser el capellà de Bolquera (s. XIII).

Sembla ser que el nom Eina prové del basc llet (esna),

El territori d'Eina (Eyne) va ser habitat molt aviat, cap el 6000 aC, trobantse les primeres traces en els menhir megalítics del 2200 aC, com el dolmen de "Lo Pou" o el de "Pascarets". Hi ha una excavació arqueològica anomenada "Pla de Bac" que té diversos megàlits, com la Bassouse i el del Pla del Bosc. També existeix un pont megalític i unes pedres creuades amb petits forats hemisfèrics, anomenades roques cupulars (del III mil·leni aC). Cosa que ha aprofitat l'Ajuntament D'Eina per posar en marxa una senda arqueològica.

En el segle V aC va haver una colònia d'una civilització més moderna, són els Keretanis, que va ocupar la Cerdanya espanyola i Andorra. Encara es trobe alguns vestigis en el poble d'Eina, i es contempla que algunes famílies cerdanes locals siguin descendents directes d'aquells Keretanis.

Colonitzada pels romans l'any 121 aC, desprès, en el 408 aC els romans van ser invadits pels bàrbars, i desprès d'una razzia dels vàndals fòren finalment els visigots els que es van instal·lar al Rosselló, encara que a Eina no en queda constància del seu pas.

En l'any 811, desprès d'una guerra de 50 anys, els àrabs van ser expulsats de la Cerdanya per Carlomagno. Les primeres traças del poble antic provenen del segle IX, on apareix la paraula "Esna". L'esglèsia no ha arribat als nostres dies, ja que va ser reemplaçada per una altre al segle XIII.

El segle XIII va ser una època de conflictes franco-aragonesos i d'aquesta època daten les primeres torres de señalització destinades a protegir el territori. Eina posseïa una que estava relacionada amb d'altres a la Cerdanya.

Geografia

Bolquera (Bolquère en francès): En ple Parc Naturel Régionale des Pyrénées Catalanes es troba el municipi de Bolquera, a la carretera D-618 que porta des de Font-Romeu a Mont-Louis. Amb 17,61 km² i una població de tan sols 779 habitants, és un dels municipis més alts de la alta Cerdanya, amb una altitud mínima de 1474 metres i una màxima de 2099 metres.

En Bolquera es troben les estació d'esquí Super Bolquère i Pyrénées 2000, que formen un clar al bosc de 10.000 Ha que s'extèn des de Font-Romeu a La Matte.

Eina (Eyne en francès): El municipi d'Eina es troba a 3,5 km. de Bolquera per la carretera D-33. Amb 20,36 km² i una població de 153 haitants, es bat amb Bolquera en altitud, ja que va dels 1470 metres d'altitud mínima als 2827 metres d'altitud màxima. En part del seu territori es troba l'estació d'esquí Espace Cambre D'Aze.

El rio Eina neix en la vall d'Eina molt a prop de la Pica de les Nou Fonts i recorre la vall en direcció nord per unir-se al riu Bolquera per formar el riu Angost que  desemboca en el riu Segre.

En Eina hi ha també un jardí botànic de plantes dels països nòrdics.

L'estació Bolquera-Eina

L'estació de Bolquera-Eina és la més alta del tren groc a 1.592 metres de altitud, però també ho és de tota França. Està situada al punt kilomètric 30,214 de la línia, entre les estacions de Font-Romeu-Odelló-Vià i Mont-Louis-La Cabanasse. Està situada en Bolquera, però a prop del municipi d'Eina.

Va ser posada en marxa el 1910 per la Compagnie des chemins de fer du Midi et du Canal latéral à la Garonne i en un principi la seva disposició va ser la de totes les estacions intemèdies del tren groc, ténen una via de rebase i una altre per mercaderies, encara que des que s'abandonà el trànsit de mercaderies algunes estacions han rebut una simplificació en la disposició de les seves vies.

Coordenades geogràfiques:

logo terra 42º 29' 53" Nord, 2º 05' 15" EstUbicació

Veure el mapa més gran


 

Temps a Bourg-Madame

Temps a Mont-Louis

Temps a Oleta