Font-Romeu, Odelló, Vià

fotos: 
Català

Font Romeu

Història:

La comuna actual es deu a una fusió entre Font-Romeu, Odelló (Odeillo) i Vià (Via) en 1957, donant com a nom de l'unificació la suma de tots tres, Font-Romeu Odeillo Via.

Font-romeu és el nucli de població més alt de la Cerdanya (1.741 m). Es lacalitza al peu del bosc del mateix nom a la part oriental del massís del Carlit i a les vessants del roc de la Calma. Té orígen en el Santuari de la Mare de Déu de Font-romeu, verge negra que es va trobar fa 600 anys, encara que el seu punt àlgid son els sports d'hivern i la seva estació d'esquí. El temple i l'hoteria estàn documentats a finals del segle XVII i han sofert modificacions al llarg de tots els segles. Pels jocs olímpics de Mèxic es va crear una escola esportiva en alçada que encara segueix funcionant per a la preparació d'atletes.

Odelló de Cerdanya, o en francès Odeillo, està situat a llevant de la carretera de Mont Lluís a Llívia, en les vores del roc de la Calma, a una altura de 1.590 m. Molt a prop es troba l'assentament de l'Edat del ferro de Castellàs. A l'esglèsia de Sant Martí d'orígen romànic es venera temporalment la Mare de Déu de Font-romeu, que també és una talla romànica, plea d'ex-vots. En l'Edat Mitjana se la menciona com Hodellone. En 1035 Guifré la va donar al Canigó, que la va tenir en possessió fins la supresió de l'Abadia al segle XVIII.

En Odelló hi ha un forn solar, un laboratori d'investigació del Centre Nationale de Recherches Scientifiques i de l'universitat de Perpinyà, en la que por la situació privilegiada del lloc, amb una insolació anyal excepcional i un ambient de gran puresa química, es poden realitzar tot tipus d'experiments com els sistemes termoportadors, comporatament dels materials a alta temperatura en un medi ambient extrem. Està format per un camp de miralls, un laboratori d'energia solar i el forn, que arriba als 3.000ºC que permet la fusió d'aliatges especials. Actualment funciona l'exposició permanent 'Plus fort que 10.000 soleils' que rep un important nombre de visitants. A més hi ha un observatori astronómic.

Vià (Via) està situada al sud-est d'Odelló, a la vora dreta del riu Angost. La seva esglèsia de Santa Colona data dels segles XII i XIII. També es menciona en l'Acta de consagració de la catedral d'Urgell com Avizano. S'ha documentat un castell. La senyoria, ostentada fins a finals del segle XIII pels Urtx, va passar a mans dels vescompte d'Illa de Conflent i va canviar en vàries ocasions fins l'arribada de la Revolució Francesa.

Geografia:

Amb una superfície de 29,90 km2 i 1850 habitants, en estiu pot arribar a tenir uns 20.000 habitants. Per tant és la segona població en demografia de la Cerdanya, a darrera de Puigcerdà.

L'estació d'esports hivernals de Font Romeu va ser la primera que es va construir al Pirineu, pel 1903, i conjuntament amb l'estació veïna de Bolquera-Pirenées 2000, ofereixen una gran quantitat de possibilitats per la pràctica de l'esquí, tant nòrdic com alpí.

Apart de la línia de tren, travessa el terme municipal la carretera de Mont-Louis a Puigcerdà per Targasona.


Estació:

L'estació de Font Romeu està situada al kilòmetre 34,926 de la línia i a una altura de 1534 metres, pròxima a la població d'Odeillo. Disposa de tres vies, la general amb una via d'estacionament a l'altre costat de l'andana i una tercera més a prop de l'estació que no s'utilitza. Aquesta tercera via s'allarga fins una topera pel costat Latour de Carol. Les agulles per les dues vies utilitzades pels trens de passatgers son talobles i per tant els combois que van cap a Vilafranca sempre ho fan per la via 1 i els que van cap a Latour de Carol ho fan per la via 2.

Les edificacions en aquesta instalació son la pròpia estació, un edifici de dues plantes i golfes, que conté els serveis de l'estació a la part baixa, un moll de càrrega de mercaderies, contigu a l'estació i en el qual es troben els serveis, i completant les instalacions es troba una sots-central elèctrica d'alimentació de la línia del tren groc.

Existeix un servei d'autocar que uneix l'estació del tren groc amb Font Romeu, i espera a l'entrada del parking. No està degudament condicionat, però compleix amb el seu comès.

Coordenades geogràfiques:

logo terra 42º 29' 28" Nord, 2º 02' 18" Est


Esquema de vies

plano de vias de Font Romeu


Ubicació:

Veure mapa més gran


 

 

Temps a Bourg-Madame

Temps a Mont-Louis

Temps a Oleta