Oceja

fotos: 
Català

Escudo de OsséjaOceja (Osséja en francès)

El lloc va estar habitat des de l'Era prehistòrica, ja que s'ha trobat explèndids gravats rupestres realitzats en exquisits llocs denominats "Repta del Genevri" i "Pla del Lloser".

Però a partir de llavors la seva hitòria és opaca. Ni els keretans ni els romans van deixar traces en els voltants. Segur que hi van viure, ja que Llívia era la capital regional.

S'ha hagut d'esperar a l'època carolingia l'any 811 per que comencés veritablement la història d'Oceja. Es posa en marxa el sistema feudal, les grans abadies contrueixen esglèsies per tot el territori per aglutinar els habitants que llavors estaven en nuclis molt allunyats uns dels altres. D'aquesta manera apareix en el segle X l'esglèsia de Sant Pere, possessió de l'Abadia benedictina de Sant Pere de Rodes. A partir del segle XII Sant Pere passarà sota la tutela de la col·legiata de Santa Maria de Lillet (Berguedà).

L'esglèsia inicial es consagra el 2 de novembre de l'any 1219 pel bisbe de la Seu d'Urgell. Llavors el lloc es deia Oceia. Aquesta església de típica factura del romànic català està realitzada amb una barreja de pedra calcària i granit. D'una sola nau, disposa d'un àbsid semicircular.

Oceja era un lloc de pas, en plena planura cerdana. De fet, durant l'Edat Mitjana el llogaret servia de descans a les diligències de passatgers. El 1359 va tenir lloc un fogatge, es a dir un cens dels fogars de tots els llocs de Catalunya. A la Cerdanya aquest document indica que en Oceja (anomenada Oceja i la parròquia) posseia 32 fogars (unes 200 persones).

La nova esglèsia d'Oceja data del 1819. El 1832 la comuna va veure com una part del seu territori es va independitzar per formar la nova comuna de Vallcebollère (que era un llogaret d'Oceja), però va tornar a ajuntar-se amb Oceja el 1972.

En 1848 Oceja era un gran poble de 1.000 habitants, que vivia essencialment de l'agricultura i la ganaderia.

En l'època moderna el poble es va equipar d'un lan de regadiu en 1977.


L'estació d'Oceja

Es una estació francesa de la línia de Cerdanya (tren groc), que està situada al territori de la comuna d'Oceja, departament de Pirineus Orientals i regió de Llenguadoc-Rosselló.

Es un baixador de RFF que està servit pel tren groc, que en l'actualitat és un TER de la regió Llenguadoc-Rosselló.

Es troba a 1240 metres d'altura sobre el nivell del mar i en el punt kilomètric 48,389 de la línia de Cerdanya, entre les estacions de Santa-Llocaia i de La Guingueta d'Ix.

En l'actualitat eés un punt de parada no vigilat (PANG) d'entrada lliure.

Coordenades geogràfiques:

logo terra 42º 25' 12" Nord, 1º 58' 37" Est


Plànol de vies:

Osseja en 1981

L'estació fins 1981

Osséja en la actualidad

l'estació en l'actualitat


Ubicació:

Ver mapa más grande


 

 

Temps a Bourg-Madame

Temps a Mont-Louis

Temps a Oleta