Santa Llocaia

fotos: 
Català

Escudo de Sainte LéocadieSanta Llocaia (en trancès Sainte Léocadie), és un municipi de l'Altra Cerdanya, pertanyent al departament dels Pirineus Orientals i regió del Llenguadoc-Rosselló.

Història

En Santa Llocaia els Keretanis va deixar petjada durant el segle V aC al ben centre de la població.

Desprès els romans, que van envair la Cerdanya el 121 aC, però no s'ha trobat cap vestigi.

S'haurà d'esperar a l'arribada dels Carolingis l'any 811 per que comenci l'història del poble, el que explica que l'orígen del poble només sigue d'època cristiana.

L'esglèsia de Santa Llocaia és d'orígen romànic, construida durant el segle XII. En aquesta època el poble s'anomenava encara Darnacollecta. Es just desprès d'aquesta construcció que el lloc va prendre el nom de la seva santa patrona. Aauesta esglèsia va ser re-emmarcada ja que es va reemplaçar la teulada per una volta de pedra, per la qual cosa es van ampliar els canalons de les parets. Però llavors, com era costum, es feia la contenció afagint arcs interiors en paral·lel. En Santa Llocaia es van eixamplar en bloc, el que va fer cada arc el suficientment profon perquè tingués una capella.

En 1359 el rei d'Aragó va fer executar un cens en tot el seu regne. En el de la Cerdanya, el lloc anomenat Santa Locaye e la perroquia tenia censats 19 fogars, amb una unes 120 persones. Aquest document, un fogatge, és el cens més antic que es coneix.


Nuclis de població

Els barris en que està dividit el poble son: Vall de Lluç (Val de Llous, en francès), Vilatge de Lluç (Hameau de Llous), Santa Llocaia (Mairie), Freixes del Puigmal i Lluç (Llous).

En el barri de Vall de Lluç hi ha apartaments que s'anomenen "Residence les bleuets" i "Residence les violetes", tots ells en un mateix conjunt.

Al barri de l'Ajuntament, apart d'aquell, està l'esglèsia, un museu, el cementiri i alguna casa de pagès. També hi ha una zona pertanyent a aquell barri on hi ha una granja i alguna altra casa. Passa un GR que va a Nahua, Oceja, etc i per l'altre costat va cap a Err i Llo, i continua cap a la zona del Puigmal.

"Llous" és el barri de Santa Llocaia on hi ha apartaments i cases, també una zona esportiva, però no hi ha tendes. "Hameau de Llous" és una altre urbanització amb cases i apartaments. Finalment tenim les Freixes del Puigmal constituït només per apartaments.


Estació de Santa Llocaia

L'estació de Santa Llocaia està ubicada en la línia de la Cerdanya (via mètrica), situada en la comuna de Santa Llocaia, en el departament de Pirineus Orientals, regió de Llenguadoc-Rosselló.

Es un baixador de la RFF servit pels trens TER del Llenguadoc-Rosselló, està situat a una altura de 1286 metres sobre el nivell del mar, i situada en el punt kilomètric 48,389 de la línia de la Cerdanya, entre les estacions d'Er i Oceja.

Coordenades geogràfiques:

logo terra 42º 26' 28" Nord, 2º 00' 38" Est


Ubicació:

Veure mapa més gran


 

 

Temps a Bourg-Madame

Temps a Mont-Louis

Temps a Oleta